Erasmus: μια προσομοίωση της μετανάστευσης

Ζούμε στην εποχή όπου καθημερινότητα και αμφιβολία συνυπάρχουν σε μόνιμη βάση πλέον. Καινούρια δεδομένα καταφθάνουν καθημερινά στις μικρές οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεών μας με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα η οποία δε μας επιτρέπει να τα εμπεδώσουμε ή να τα φιλτράρουμε και συνεπώς, να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από την κινδυνολογία. Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 3-5 χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τα εξής προβλήματα που αποτελούν και τους καταλύτες της: το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και φυσικά τη μαζική μετανάστευση των νέων.erasmus_0

Όντας φοιτήτρια τα χρόνια της κρίσης, πιστεύω ότι εκπροσωπώ μια μεγάλη μερίδα νέων και γι’ αυτό ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου πάνω στο μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και την εμπειρία που απέκτησα ως φοιτήτρια ανταλλαγής στο εξωτερικό.

Τέτοια εποχή πριν 2 χρόνια ακριβώς, προετοίμαζα τα χαρτιά που απαιτούνταν για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus. Εδώ ίσως είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι φοιτώ στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οπότε η μετάβαση στο
εξωτερικό στη συγκεκριμένη περίπτωση θα λέγαμε ότι επιβάλλεται. Ωστόσο την απόφαση να πάω στο εξωτερικό με το πρόγραμμα αυτό την είχα πάρει πριν καν περάσω στο Πανεπιστήμιο κι αυτό λόγω της λαχτάρας μου να δω πώς είναι η ζωή έξω, αν θα μου ταίριαζε, αν θα μπορούσα να ζήσω σε μια χώρα που δεν είναι πατρίδα μου. Φυσικά, όπως συμβαίνει στους περισσότερους πλέον,  η λαχτάρα έγινε αναγκαιότητα καθώς ύστερα στους παραπάνω λόγους προστέθηκε και η πιθανότητα να ζήσω και να εργαστώ στο εξωτερικό διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Πάμε, λοιπόν πίσω στην προετοιμασία. Δε θα πω ψέματα. Η διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσει ένας φοιτητής είναι μια σκέτη ταλαιπωρία. Αλλά –αν και γραφική ατάκα που ταιριάζει γάντι κι εδώ– αξίζει τον κόπο! Η μαγιά της επιτυχίας, για μένα, στηρίζεται σε 5 πράγματα: διαρκή ενημέρωση, μελέτη του κάθε σταδίου συμμετοχής στο πρόγραμμα και όσων ζητούνται από το φοιτητή, συζήτηση με άτομα που πήγαν Erasmus και φυσικά, ψυχραιμία και υπομονή. Κρίνεται επίσης αναγκαίο να ρωτάτε για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε και να καταθέτετε τις απορίες σας ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Είναι μια διαδικασία σύνθετη και τα λάθη καλό είναι να αποφεύγονται.
Θinternational1α μπορούσα να συνεχίσω παραθέτοντας κι άλλες λεπτομέρειες που όμως θα βρείτε ο καθένας με λίγο ψάξιμο στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου σας για το πρόγραμμα. Αλλά προτιμώ να συνεχίσω λέγοντας τι πήρα μέσα από τη συμμετοχή μου. Εγώ επέλεξα  να πάω στη Γερμανία. Η επιλογή της χώρας δεν έχει καθόλου μικρή σημασία και θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ανάλογα φυσικά και με τις απαιτήσεις του καθενός. Το ίδιο ισχύει και για το πανεπιστήμιο υποδοχής για το οποίο πρέπει να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα πριν το βάλετε στην αίτησή σας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να σταθώ στα πόδια μου σε μια χώρα που δεν ήταν η πατρίδα μου και δεν είχε τον τρόπο ζωής με τον οποίο ήμουν εξοικειωμένη, σε μια κοινωνία που δε μιλούσε τη γλώσσα μου.

Όλα ήταν καινούρια και πραγματικά, στην αρχή νιώθεις πως μπήκες σε βαθιά νερά μην ξέροντας καλά-καλά να κολυμπάς. Το πρώτο διάστημα στο εξωτερικό, πιστεύω, δεν μπορεί καν να συγκριθεί ούτε με το πρώτο έτος ενός 18χρονου παιδιού που φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό είναι η αρχή. Μετά προσαρμόζεσαι, λειτουργείς σε ένα περιβάλλον που στην αρχή έβλεπες αντιλειτουργικό, συναναστρέφεσαι. Και μετά νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, να κατακτήσεις τον κόσμο ακόμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που απέκτησα εγώ από το Erasmus. Θα μπορούσα να πω, ότι μαθαίνεις τον τρόπο που λειτουργεί ένα ξένο πανεπιστήμιο, αποκτάς γνωριμίες ή ότι παίρνεις μια εικόνα για την αγορά εργασίας έξω. Ναι, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και όντως το πρόγραμμα είναι μια δίοδος για την αγορά εργασίας στο εξωτερικό και, ναι, σου ανοίγει πόρτες για μια περαιτέρω ακαδημαϊκή κατάρτιση στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος. Όλα αυτά είναι αξιοσημείωτα και πρέπει να τονίζονται, αλλά για μένα το Erasmus θα είναι για πάντα η πρώτη φορά που πίστεψα στον εαυτό μου, σταμάτησα να φοβάμαι το μέλλον και την ιδέα του εξωτερικού. Χάρη στο πρόγραμμα πλέον προγραμματίζω τόσο την πρακτική μου άσκηση στο εξωτερικό όσο και, ακολούθως, το μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα.

Σε κάθε φοιτητή/φοιτήτρια που θέλει να εξερευνήσει περισσότερα ή σκέφτεται το εξωτερικό ως μια ευκαιρία για εύρεση εργασίας, το Erasmus μπορεί να είναι μια πολύ καλή αρχή και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οπότε ετοιμάστε βαλίτσες!

Ευθυμία Δεληγιάννη