Γράφοντας για Παραδείσους στη Μεγάλη Πρέσπα!

Το prespa stories είναι μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου νέων στη διασυνοριακή περιοχή Πρεσπών που υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των νέων της περιοχής και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού και βιωματικού χαρακτήρα. Μέσα από μια σειρά δράσεων και εργαστηριών, που υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του δήμου Πρεσπών, του δήμου Puctec (Αλβανία) και του λυκείου Car Samoil στο Resen (ΠΓΔΜ), οι νέοι και οι νέες της περιοχής καλλιέργησαν τη φαντασία τους, εξοικειώθηκαν με τα ψηφιακά μέσα και αποτύπωσαν στο χαρτί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη λίμνη που μοιράζονται. Δουλεύοντας σε ομάδες περιμετρικά της Μεγάλης Πρέσπας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέδειξαν τη δική τους οπτική για τον τόπο τους.

Το The Language Project ακολούθησε το ταξίδι τους και μπήκε σε αυτό τον παραλίμνιο κύκλο δραστηριοτήτων αναλαμβάνοντας το εργαστήρι της Δημιουργικής Γραφής.  Σκοπός μας ήταν η συλλογική προσπάθεια συγγραφής μιας ιστορίας με θέμα τη Λίμνη.

Η αρχή έγινε με την πρώτη ομάδα από το δήμο Πρεσπών, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαιμού στις 19/3/17. Αφού μιλήσαμε για μύθους, θρύλους και τον τρόπο που οι λίμνες επηρέασαν τις τέχνες, συζητήσαμε για εμπειρίες και απόψεις σχετικές με την περιοχή των Πρεσπών αλλά και τη ζωή δίπλα στις λίμνες γενικότερα. Έτσι, τέθηκε στο Λαιμό, ενθουσιωδώς και εξαρχής, το πλαίσιο: «θα γράψουμε για πραγματικές ιστορίες, για ιστορίες που μας έχουν αφηγηθεί οι μεγαλύτεροι και ύστερα θα τις προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα». Τα παιδιά ταύτισαν τον τόπο με έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, σαν ήταν ο τόπος τους ένα υπαρκτό πρόσωπο, που εξαπατά, κοροϊδεύει και ερωτεύεται. Εδώ, στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας ένας καπετάνιος είναι ο ήρωας που ξεκινά την ιστορία. Εδώ, στον πρώτο σταθμό αποφασίστηκε και ο τίτλος του μικρο-διηγήματος που βάλαμε στοίχημα να γράψουμε: «Ο Παράδεισος της Απέναντι Πλευράς».

Στο Resen, στις 30/3 συναντήσαμε τα παιδιά από το λύκειο Car Samoil για να συνεχίσουμε την ιστορία μας. Ο ενθουσιασμός ήταν κι εδώ μεγάλος και τα παιδιά αντλώντας άλλοτε από πραγματικά περιστατικά και άλλοτε αξιοποιώντας αποκλειστικά τη φαντασία έδωσαν και πάλι ανθρώπινα χαρακτηριστικά στη λίμνη τους. Η λίμνη τώρα αναλαμβάνει μεταφραστικές διαδικασίες και λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας:  «η λίμνη η ίδια είναι που μας ενώνει, και για να μάθουμε αν η απέναντι πλευρά είναι παράδεισος, δεν έχουμε παρά να ταξιδέψουμε ως εκεί∙ να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε και να αναρωτηθούμε πρώτα απ’ όλα αν μας αξίζει αυτή η ομορφιά». Ένας δεύτερος ήρωας εμφανίζεται στο δεύτερο σταθμό της ιστορίας μας και παρασύρει τον αρχικό ήρωα σε μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς.

Την επόμενη μέρα φτάσαμε στο Puctec. Εκεί τα παιδιά δήλωσαν πως «για τις λίμνες δεν γράφει όποιος κι όποιος, παρά μόνο αυτοί που ζουν δίπλα τους» και με την αυτοπεποίθηση που τους δίνει αυτή τους η ιδιότητα ξεκινούν τη συγγραφή του τρίτου μέρους της ιστορίας.

Τους αρέσουν πραγματικά όσα έγραψαν τα παιδιά των άλλων ομάδων και προσπαθούν να πλάσουν ένα τέλος παραμυθένιο. Έτσι, το τρίτο μέρος της ιστορίας από την επιφάνεια περνά στο βάθος των πραγμάτων, αναδεικνύει την ουσία τους, την ποιητική διάσταση της ιστορίας και την πραγματική αλήθεια μιας λίμνης Μεγάλης που ενώνει Παραδείσους.

Το Σάββατο 6 Μαίου στο Λαιμό Πρεσπών διεξάχθηκε η ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του prespa stories και η προβολή της multimedia ιστορίας «Ο Παράδεισος της Απέναντι Πλευράς», που συν-δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες λυκείου των τριών χωρών.

Ευχαριστούμε θερμά τη Hristina Gogu για τη διερμηνεία, τη βοήθεια και την υποστήριξη.

Μαρία Φιλίππου